piątek, 29 czerwca 2012

Sałatka z jarmużu (surowa)



Sałatka idealna na zimowe wieczory, gdy nie mamy dostępu do dużej ilości  warzyw i owoców.
Czerwona parykę można zastąpić jej żółtą odmianą lub pomidorami.

Skład:
  • kilka liści jarmużu
  • czerwona papryka
  • orzechy nerkowca
Sos:
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól
Jarmuż, paprykę i cytrynę myjemy. Jarmuż rwiemy lub kroimy na drobne kawałki. Paprykę kroimy w paski.
Orzechy kruszymy. Jarmuż  polewamy oliwą, sokiem z cytryny i posypujemy szczyptą soli. ''Ugniatamy'' liście  by do momentu ,ąż zrobią się miękkie (ok. 1 min.). Do miski wrzucić pokrojone plasterki papryki i orzechy. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz